Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka mojej mamci zawsze idealne :-)
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 127
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 307
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 348
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13147
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 80
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 127
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 307
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 348
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13147
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 80
Składniki
KOPYTKA: do miski wrzucić zmielone ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszać ręką i dosypywać po trochu mąkę tortową, aż ciasto nie będzie się kleić (nie przesadzić, żeby nie wyszło za suche). Stolnicę oprószyć mąką i kawałek ciasta rolować, aż wyjdzie długi pasek. Pokroić w kawałki i ugotować w wrzącej osolonej wodzie. P.S. ziemniaki najlepsze są ugotowane dzień wcześniej ale nic się nie stanie jeśli będą w tym samym dniu gotowane
SOS: mięsko pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Posolić lekko w czasie smażenia lub przed. Uzyskać kolor brązowy ale nie spalić. Usmażone mięso przełożyć do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w plastry. Podsmażoną cebule zalać wodą i zagotować - poczekać aż wszystko ładnie po mięsie odejdzie z patelni. Zagotowaną całość przelać do mięsa. Dodać liść laurowy i ziele angielskie (jeśli ktoś daje kostkę pieczeniową to też w tym momencie) i wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić sos wodą z mąką. Dosmaczyć solą i pieprzem - można też vegetą.
SURÓWKA: kapustę kiszoną pokroić. Jabłko i cebule pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Dodać ok. 1,5 łyżki oleju, trochę cukru, soli i pieprzu. Spróbować i dosmaczyć jeśli będzie taka potrzeba.
SMACZNEGO.... ;-)