Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z mięskiem i surówką

Kopytka z mięskiem i surówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 943

Dodano:

Odsłon: 10878

Kopytka mojej mamci zawsze idealne :-)

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. KOPYTKA: do miski wrzucić zmielone ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszać ręką i dosypywać po trochu mąkę tortową, aż ciasto nie będzie się kleić (nie przesadzić, żeby nie wyszło za suche). Stolnicę oprószyć mąką i kawałek ciasta rolować, aż wyjdzie długi pasek. Pokroić w kawałki i ugotować w wrzącej osolonej wodzie. P.S. ziemniaki najlepsze są ugotowane dzień wcześniej ale nic się nie stanie jeśli będą w tym samym dniu gotowane

  2. SOS: mięsko pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Posolić lekko w czasie smażenia lub przed. Uzyskać kolor brązowy ale nie spalić. Usmażone mięso przełożyć do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w plastry. Podsmażoną cebule zalać wodą i zagotować - poczekać aż wszystko ładnie po mięsie odejdzie z patelni. Zagotowaną całość przelać do mięsa. Dodać liść laurowy i ziele angielskie (jeśli ktoś daje kostkę pieczeniową to też w tym momencie) i wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić sos wodą z mąką. Dosmaczyć solą i pieprzem - można też vegetą.

  3. SURÓWKA: kapustę kiszoną pokroić. Jabłko i cebule pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Dodać ok. 1,5 łyżki oleju, trochę cukru, soli i pieprzu. Spróbować i dosmaczyć jeśli będzie taka potrzeba.

  4. SMACZNEGO.... ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń