Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka podaję z sosem pieczarkowym, masełkiem lub ze skwareczkami... :)
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35934
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 154
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 267
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 317
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35934
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 154
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 267
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 317
Składniki
Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam mąki (równo z wysokością ziemniaków). Dodałam jajko oraz odłożoną na bok 1/4 ziemniaków i dokładnie połączyłam składniki. Rozwałkowałam kawałek "ciasta" w długi pasek i kroiłam w poprzek. Gotowałam w osolonym wrzątku. Po wyjęciu kopytek z garnka od razu je hartuje w zimnej wodzie przez parę sekund. Dzięki temu nie sklejają się.
Sos pieczarkowy: Kroimy drobno cebulkę i podsmażamy ją na maśle. Pieczarki obieramy tak aby nie oderwać nóżki i kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Wlewamy pół szklanki wody i czekamy aż zmiękną. Zabielamy śmietaną. Mnie niestety nie raz kwaśna śmietana się zważyła i od pewnego czasu robię tak : do miseczki wlewam około pół szklanki zimnej wody i mieszam ją ze śmietaną aby miała konsystencję słodkiej śmietanki. Następnie stopniowo dodaję wywaru z pieczarek ciągle mieszając i dopiero wtedy dolewam do pieczarek. Pod koniec solę i pieprzę sos pieczarkowy.