Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z suszonymi pomidorami

Kopytka z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 561 Ocena: 9949

Dodano:

Odsłon: 1258

Podwójnie pomidorowe. Pyszne, polecam.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 1 kg
  • mąka pszenna ok. 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3 czubate łyżki
  • 2-3 jajka
  • przyprawa : pomidory suszone z czosnkiem i bazylią ( 1-2 łyżki )
  • sól
  • Okrasa: pomidory suszone z bazylią w słoiczku ( w słoiczku )
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram, gotuję i ostudzone przepuszczam przez prasę lub maszynkę.
    Ziemniaki mieszam z obiema mąkami, jajkami, przyprawą i wyrabiam delikatne ciasto.
    Odrywam porcje ciasta i formuję długie wałki.
    Nożem odcinam ok. 4 cm kawałki.
    Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąką.
    Kopytka gotuję w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia.
    Wyławiam łyżką cedzakową.
    Podaję okraszone lekko podsmażonymi posiekanymi pomidorami w oliwie i delikatnie solę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń