Do góry

Dania główne Przepis na:

kopytka ze słodkich ziemniaków

Dania główne

Autor: granita

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1770

Dodano: 03.05.2010

Odsłon: 43496

Kopytka te sa moim eksperymentem, dodam, ze bardzo udanym:)

Składniki

  • slodkie ziemniaki (jam), 1 kg
  • maka pszenna, 1-2 szklanki
  • jajko, 1 sztuka
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowac do miekkosci, nastepnie przecisnac przez praske. Polaczyc z jajkiem i maka.(Ilosc maki podaje na "oko", bo szczerze mowiac nie mierzylam.) Dodac tyle maki, zeby ciasto mialo zwarta konsystecje i nie kleilo sie do rak. Gotowe ciasto rozwalkowac na ciekie "wezyki" i pokroic na kawalki okolo 2-3cm. Nastepnie ugotowac, w osolonej wodzie.

  2. Po ugotowaniu mozna kopytka podsmazyc na masle, a na koniec posypac parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hihidwa 04 grudnia 2010 Słodkie ziemniaki można zastąpić zwykłymi.Wiem ,że takie kopytka można zamiast gotowania usmażyć. Podawać z konfiturą lub cukrem pudrem.Ten przepis jest bardzo stary stosowany przez prababcię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 03 maja 2010 Widziałam nieraz w marketach te słodkie ziemniaki, ale nie miałam nigdy pomysłu, co z nimi zrobić :) Te kopytka wyglądają przepysznie :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 03 maja 2010 wygladaja super ! ale nie potrafie sobie wyobrazic jak smakuja...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń