Do góry

Desery Przepis na:

Kora Orzechowa.

Kora Orzechowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 3712

Dodano:

Odsłon: 11307

Ciasto wielowarstwowe doskonałe na święta i inne uroczystości,nie za słodkie,wspaniale się prezentuje :-)

Składniki

  • Deseczki bakaliowe:
  • Blaszka 25x36 cm
  • 8 białek
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Krem:
  • syrop z jednej dużej puszki brzoskwiń
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 szkl. wody
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1,5 kostki masła
  • Dodatkowo:
  • duża paczka ciastek delicji
  • 3 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • 4 szkl.wody
  • brzoskwinie z syropu
  • mocna kawa z cukrem do nasączenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mielimy w blenderze orzechy laskowe i rodzynki wsypujemy wiórki kokosowe

  2. i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia,mieszamy z bakaliami i odstawiamy.Białka ubijamy na sztywno ze sztywną soli,następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania sztywnej,błyszczącej piany,wrzucamy żółtka miksujemy do połączenia,i na końcu wsypujemy naszą mieszankę mączno-bakaliową, delikatnie mieszamy łyżką.

  3. Ciasto dzielimy na dwie części,i każdą część wykładamy do osobnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,

  4. pieczemy jedno po drugim w temp.160 C przez ok.35 min.Blaty mają być sztywne i chrupiące.

    Wszystkie składniki na krem powinny być w temp.pokojowej.
    Do rondelka przelać syrop z puszki brzoskwiń,3\4 szkl.wody,wsypać cukier i zagotować,do reszty wody wsypujemy budynie,mąkę,żółtka,dokładnie mieszamy,żeby nie było grudek i wlewamy na gotujący się sok,energicznie mieszając,aż do zgęstnienia,odstawiamy z ognia,przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  5. Masło ubijamy na puch do białości,

  6. i wrzucamy łyżka po łyżce budyń,cały czas miksując,aż do wykończenia budyniu,odkładamy kilka łyżek do posmarowania góry pod galaretkę.

    Pierwszy blat

  7. nasączamy mocną kawą z cukrem i wykładamy połowę kremu,rozsmarowujemy równo,następnie delicje część z biszkoptem maczamy w kawie i i kładziemy galaretką do dołu na kremie,

  8. na delicje wykładamy drugą część kremu,przykładamy deseczkę bakaliową,ponczujemy kawą smarujemy kremem,i wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie,całość zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego ściągnięcia do lodówki,ciasto jest najlepsze na 2,3 dzień gdy smaki się przegryzą.
    Taka moja uwaga dobrze jest zabezpieczyć boki blaszki przed wylaniem galaretki np.rulonami gazet wciśniętymi za papier do pieczenia,żeby galaretka została na górze,a nie podeszła od spodu pod deseczkę bakaliową.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 czerwca ciekawe ciasto,interesujące te deseczki bakaliowe :) czy na pewno ma być w dodatkach 2x 4 szkl. wody? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń