Do góry

Desery Przepis na:

Kora orzechowa

Kora orzechowa

Autor: edzia_13

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 429

Dodano: 06.04.2013

Odsłon: 41419

ciasto z orzechami troszkę inaczej

Składniki

  • CIASTO:
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 15 dkg pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg kokosu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • KREM:
  • 2 cukry waniliowe
  • budyń waniliowy
  • 6-7 łyżek mąki
  • 1 litr mleka
  • 25 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • DODATKOWO:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • ciastka delicje
  • galaretka pomarańczowa
  • Na poncz:
  • 2 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyzki spirytusu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki. Placki piec osobno, każdy po około 35 minut w temperaturze 170 stopni.

  2. Krem:
    Odlać trochę mleka na wymieszanie mąki, budyniu cukru i cukru waniliowego i żółtek. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszaną mąkę i ugotować budyń wystudzić. Zimny budyń zmiksować z margaryną. Krem podzielić na 3 części.

  3. Na pierwszy placek wyłożyć jedną część kremu. Następnie nasączyć ponczem delicje (kawę rozpuszczalną zalać 3/4 szkl. gorącej wody ostudzić, a następnie dodać spirytus, polewać biszkopt delicji). Na delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem, następnie wyłożyć trzecią część kremu na to pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

makagigi 11 kwietnia 2013 to ciasto smakuje mi jak żadne inne budyń gotuje bez mleka na samym soku z brzoskwiń z dodatkiem wody i tez jest pyszne i mniej kaloryczne

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pierozki2 07 kwietnia 2013 Jadłam te ciasto tylko że krem był ugotowany na soku z brzoskwiń i do kremu było dodane więcej masła. Ciasto było bardzo smaczne tylko strasznie ciężkie przez ilość masła. Myśle że ta wersja Kory może być smaczniejsza. Zawsze część mleka można zastąpić sokiem z brzoskwiń.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 07 kwietnia 2013 Bardzo dobrze,że zamieściłaś ten przepis, jadłem go i jest bardzo smaczne! 5!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 kwietnia 2013 To ciasto zapowiada się bardzo smacznie, daje do ulubionych. :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń