Do góry

Desery Przepis na:

Kora orzechowa (brzozy, dębu) - krok po kroku

Kora orzechowa (brzozy, dębu) - krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3101

Dodano:

Odsłon: 15204

Przepyszne, naszpikowane bakaliami blaty bezowo - biszkoptowego ciasta przełożone orzeźwiającym kremem budyniowym o smaku brzoskwiniowym kryją w sobie ciastka nasączone kawowym ponczem. Całość wieńczą brzoskwinie w galaretce.

Składniki

  • Ciasto (biszkopto-beza z bakaliami):
  • 8 białek
  • 20 dag cukru (około 10 dużych łyżek)
  • 3 żółtka
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich, ewentualnie laskowych (polecam je wcześniej podprażyć)
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag rodzynków (odradzam duże sułtanki, mają to być drobne rodzynki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Brzoskwinie w syropie:
  • 50 dag brzoskwiń (waga po obraniu ze skórki i wyjęciu pestek)
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 1 1/2 - 2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Krem brzoskwiniowy:
  • syrop z przygotowanych wcześniej brzoskwiń
  • 5 łyżek cukru
  • 1 - 1 1/2 szklanki wody
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 30 dag masła (półtorej standardowej kostki, nie należy zastępować margaryną)
  • + 2 opakowania delicji pomarańczowych (sprawdzą się też brzoskwiniowe czy morelowe - takie też widziałam w sklepach)
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy (jeżeli bardzo nie lubimy kawy, zamieniamy na herbatę, w wersji dla dzieci można użyć inki)
  • 1/3 szklanki wódki ( w wersji dla dzieci zwiększamy ilość inki, można też użyć likieru kawowego-dla dorosłych)
  • Galaretka z brzoskwiniami:
  • brzoskwinie z syropu
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (można ewentualnie zastąpić pomarańczową) + czubata łyżeczka żelatyny
  • 3 szklanki gorącej wody (750 ml)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 - 15 minut. Pozwoli nam to wydobyć z nich cały aromat, jeżeli mamy ochotę podprażyć możemy również wiórki kokosowe. Orzechy mielimy, część możemy posiekać, wtedy będziemy wyraźniej czuć kawałeczki w cieście. Jeżeli nie mamy maszynki czy młynka możemy skorzystać z mojej metody: woreczek do mrożenia lub torbę w której sprzedawane jest pieczywo w supermarketach napełniamy garścią orzechów (nie może być ich zbyt wiele) i wałkujemy ją wałkiem do ciasta uważając aby w środku nie było bąbli powietrza. Orzechy przygotowane w ten sposób może nie są idealne rozdrobnione, ale wystarczająco, aby użyć ich w tym przepisie. Zmielone orzechy mieszamy w misce z kokosem, rodzynkami i mąką przesianą z proszkiem. W drugiej misce ubijamy białka na pianę, cukier dodajemy stopniowo - po łyżce. Na końcu dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze parę minut. Do ubitych jaj dodajemy suche składniki cały czas mieszając ciasto łyżką. Masę dzielimy na dwie porcje (ważne - obie muszą zostać upieczone jednocześnie, zaraz po wymieszaniu!). Dwie blaszki o tych samych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim ciasto. Ja wymiary oceniałam na oko, w przepisach często przewija się wymiar blaszki 28x38 cm. Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Nie radzę piec jednego biszkoptu i przecinać go na pół - w środku są bakalie, poza tym ma on strukturę zbyt podobną do bezy - będzie to trudne.

  2. Czekając na upieczenie się ciasta przygotowujemy syrop. Brzoskwinie obieramy i nacinamy tak aby wyjąć pestkę (kroimy w połówki lub ćwiartki). Cukier zalewamy wodą i dodajemy soku z cytryny. Całość gotujemy aż do wrzenia, wkładamy do syropu obrane brzoskwinie i gotujemy w ten sposób na niewielkim ogniu przez mniej więcej 10 minut. Brzoskwinie możemy również zastąpić nektarynkami.

  3. Brzoskwinie odcedzamy z syropu. Masło wyjmujemy z lodówki a w jego miejsce wkładamy owoce. Dokładnie sprawdzamy ile syropu uzyskaliśmy (część wody z pewnością odparowała w czasie gotowania) i dolewamy do niego tyle wody, aby łącznie uzyskać 700 ml płynu. Żółtka z cukrem ubijamy na kogel mogel, w międzyczasie syrop doprowadzamy do wrzenia. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę i budynie, powoli wlewamy gorący syrop brzoskwiniowy. Masę zagotowujemy cały czas mieszając (lubi się przypalać), w tym czasie piana powinna opaść i powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Studzimy go, najlepiej całą noc.

  4. Rano miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy przez kilka minut aż zrobi się jaśniejsze i się napowietrzy. Budyń również miksujemy, dodajemy go do masła nie przerywając ubijania.

  5. Blaty ciasta w razie potrzeby przycinamy tak aby były tej samej wielkości. Na jeden z nich wykładamy krem (połowę mniej więcej), następnie układamy delicje biszkoptem o góry. Mi zabrakło pomarańczowych, dołożyłam dwie sztuki wiśniowych, bo akurat takie miałam w domu. Delicje nasączamy (przepis poniżej). Ciastka smarujemy kremem (3-4 łyżki kremu zostawiamy) i układamy na nim drugi placek ciasta. Placek nasączamy pozostałym ponczem i smarujemy resztką kremu.

  6. Kawę przygotowujemy z 2 - 3 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub robimy espresso. Studzimy, a następnie łączymy z alkoholem. Łyżeczką aplikujemy niewielki porcje na biszkopty. Pozostały poncz spokojnie możemy wykorzystać do nasączenia drugiego placka bakaliowego.

  7. Brzoskwinie kroimy w dowolny sposób - w kosteczkę lub w plasterki. Układamy na wierzchu ciasta. Do galaretki latem najlepiej dodać odrobinę żelatyny - nie bezie zbyt przesłodzona za to będzie stabilna w te gorące dni. Zalewamy całość gorąca wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, a lekko gęstniejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta pokryty brzoskwiniami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń