Do góry

Desery Przepis na:

Kora orzechowa z brzoskwiniami

Kora orzechowa z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 6267

Dodano:

Odsłon: 10526

Pyszne ciacho,z orzechami,wiórkami kokosowymi,rodzynkami i brzoskwiniami,do tego pyszna masa i galaretka-polecam do kawki na każdą okazję

Składniki

  • Biszkopt bakaliowy:
  • 8 białek
  • 200g cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g orzechów laskowych lub włoskich zmielonych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem budyniowo-brzoskwiniowy:
  • sok z 1 puszki brzoskwiń (ok 400 ml )
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ½ szkl wody
  • 5 żółtek
  • 300 g miękkiego masła
  • Dodatkowo: 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.)
  • ¼ szkl mocnego naparu kawy naturalne
  • ¼ szkl rumu lub wódki
  • osączone brzoskwinie z 1 puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 28x40 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Placki można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty.

    Robimy krem ,sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i ¾ szkl wody. Budynie, żółtka i mąki rozpuścić w ¾ szkl wody. Mieszankę wlać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

    Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu.

    Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wystudzoną ,przygotowanymi w 750 ml gorącej wody galaretkami brzoskwiniowymi.

    Ciasto schłodzić w lodówce całą noc.Najlepiej smakuje na 2-3 dzień,kiedy placki zrobią się lekko wilgotne, Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 25 października Uwielbiam to ciasto, mam w swoich przepisach. Twoje Kasiu wygląda, przepysznie.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń