Do góry

Przetwory Przepis na:

Korniszony z papryką na ostro.

Korniszony z papryką na ostro.

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2446

Dodano:

Odsłon: 3737

Ogórki kiszone są z pewnością zdrowsze niż korniszony ale uważam, że w każdej spiżarni powinno znaleźć się i kilka słoiczków i tych, z dodatkiem ostrej papryki.

Składniki

  • 2-3 kg małych i średnich ogórków (najlepiej z własnego ogródka)
  • zimna woda (tyle, by przykryła ogórki w misce)
  • Zalewa:
  • 8 szklanek wody
  • 1 i 3/4 szklanki octu 10%
  • 12 pełnych łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 5-6 listków laurowych
  • 10 kulek kolorowego pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • Dodatkowo: (do każdego słoiczka )
  • plastry marchewki
  • 1/2 małej cebulki pokrojonej w grube "piórka"
  • 1 baldach kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe, ostre papryczki
  • 1 płaska łyżeczki gorczycy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć pod bieżącą wodą. przełożyć do miski i zalać zimną wodą tak, by przykryła ogórki.
    Odstawić na 2 godziny.

  2. Składniki zalewy zagotować i ostudzić.

  3. Do wyparzonych słoiczków włożyć pokrojoną w plastry marchewkę, czosnek, cebulę, gorczycę, koper i po 2 ostre papryczki.
    Napełniać ciasno ogórkami.
    Zalać zimną zalewą i pasteryzować 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń