Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenna babka ze śliwkami"
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 203
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2171
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 206
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1964
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 203
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2171
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 206
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1964
Składniki
2 łyżki masła odłóż, resztę utrzyj z cukrem. Dalej ucierając, dodaj 5 żółtek. Dodaj startą drobno czekoladę. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczkami przyprawy korzennej. Wlej wino, zmiksuj.
Dużą formę do baby z kominem posmaruj odłożonym masłem, wysyp bułką tartą. Śliwki umyj, osusz, wydryluj, pokrój na kawałki. Białka ubij na sztywno. Dodaj do ciasta, wsyp śliwki. Delikatnie przemieszaj.
Ciasto przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy baba jest gotowa. Ostudź. Babę udekoruj lukrem.
14 porcji, czas 70 min; porcja – 320 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety