Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatne, świąteczne ciasto
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 714
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 75
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 714
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 75
Składniki
Biszkopt (piekę dzień wczesniej): Białka należy ubić z solą na sztywną pianę, następnie po 1 łyżce dodawać cukier, nadal miksując. Kolejną dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Na koniec przesiać budynie z mąką, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i delikatnie łyżką. Blachę (35x25cm) posmarowac tłuszczem, wylać ciasto i wyrównać. Piec ok. 30-35 min. w temp. 175 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić blachę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić. Na drugi dzień biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty. Krem śmietanowo-cynamonowy: Żelatynę zalać 1/3 szkl. gorącej wody (ale nie wrzącej), wymieszac dokładnie do jej rozpuszczenia, lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę i śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania sztywnego, puszystego kremu. Wlać przestudzoną żelatynę i krótko miksować. Dodać cynamon i likier Amaretto, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć do blachy, wyłożyć 1/4 część kremu, wyrównać, wyłożyć drugi blat biszkoptu, na niego wyłożyć połowę powideł śliwkowych i wyrównać, wyłożyć kolejną częśc kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć blisko obok siebie korzenne ciastka, na nie wyłozyć resztę powideł śliwkowych oraz częśc kremu, wyrównać. Ułozyć ostatni blat biszkoptu i wyłożyć na wierzch ostatnią część kremu, wyrównac. Można posypać cynamonem lub tak jak u mnie płatkami czekolady. Schłodzić całą noc w lodówce. Smacznego :-)