Do góry

Desery Przepis na:

Korzenne ciasteczka miodowe

Korzenne ciasteczka miodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10075

Dodano:

Odsłon: 6429

Ciasteczka pachnące świętami :-) bardzo dobrze utrzymują kształt odciśnięty foremkami, dzięki dodatkowi miodu lekko twardnieją.

Składniki

  • mąka pszenna 50 dag
  • cukier 20 dag
  • jajko 2
  • masło miękkie 25 dag
  • miód płynny 4 łyżki
  • przyprawa korzenna 2 płaskie łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, Dodać jajka i zmiksować. Dodać miód i przyprawę korzenną oraz stopniowo mąkę i ucierać. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz. Następnie partiami wałkować na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką i wycinać ciasteczka. Gotowe ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

  2. i piec ok. 10 min. w temp. 190 stopni. Uważać aby się za mocno nie przyrumieniły, bo będą zbyt twarde. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 listopada 2017 Kurcze, już czuję zapach Świąt i choć trochę na bakier jesteśmy z tym tematem ;), to takie wypieki zawsze cieszą i smakują :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń