Do góry

Śniadania Przepis na:

Korzenne ciasteczka owsiane

Korzenne ciasteczka owsiane

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3504

Dodano: 28.03.2014

Odsłon: 2897

Ciasteczka owsiane - nieco zdrowsza alternatywa słodyczy. Szczególnie, że moja nastolatka z I. i II. śniadań uznaje jedynie kanapkę z Nutellą. A w przypadku tych ciastek - duża wartość energetyczna, sporo błonnika i sporo węglowodanów (w tym cukru) zapewni jej funkcjonowanie do obiadu. W dodatku ciastka zrobione są z pełnoziarnistej mąki, co daje jeszcze dodatkowo znaczną porcję witamin i minerałów.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • spory kawałek kory cynamonowej (lub 2 łyżeczki cynamonu w proszku)
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • kilka ziaren kardamonu (ćwierć łyżeczki zmielonego)
  • kostka (20 dag) miękkiego masła
  • czubata szklanka brązowego cukru
  • 4 - 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • ok. 30 dag płatków owsianych
  • garść suszonych moreli (posiekanych)
  • 2 - 3 łyżki suszonej żurawiny
  • ok. 10 dag posiekanych orzechów (u mnie 2/3 włoskich i 1/3 pistacji)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zmielone przyprawy korzenne, sól, sodę i obie mąki wymieszaj dokładnie w misce.

  2. Masło z cukrem i miodem utrzyj na gładką masę.
    Do utartej masy dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj.

  3. Dodawaj partiami mąkę i mieszaj na małych obrotach, aż całość będzie gładka.

  4. Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj łopatką.

  5. Dodaj morele, żurawinę i orzechy i znowu dokładnie wymieszaj.

  6. Wymieszane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 6 godzin, aż cała masa się zwiąże.

  7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
    Masę wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każą łyżkę masy lekko rozpłaszcz. Pamiętaj o odstępach - ciastka w trakcie pieczenia trochę się rozpłyną.

  8. Piecz ok. 15 - 20 minut, aż lekko zbrązowieją. Wystudź na kratce kuchennej.

  9. Ciastka w szczelnie zamkniętej puszce możesz przechowywać kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

linkaem 18 listopada Właśnie piekę, zmieniłam nieco składniki na orzeszki ziemne solone, nie dodawałam moreli i zmniejszyłam ilość cukru na 1/2 szklanki.Warte pieczenia, polecam i dzięki za przepis. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 29 marca 2014 ,,Ciastka w szczelnie zamkniętej puszce możesz przechowywać kilka dni"hahaha,na pewno nie u mnie,znajdzie się sporo łasuchów na te fantastyczne ciasteczka:)))
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 28 marca 2014 super ciacha, wszystko w nich na właściwym miejscu, będę piekła :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń