Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Korzenne pierniczki z lukrem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Miód wlej do rondla, dodaj smalec i cukier. Dołóż sproszkowane lub utłuczone przyprawy. Podgrzewaj, mieszając, aż się połączą. Ostudź.
Połącz masę z wsypywaną partiami przesianą mąką z solą. Dodaj jajka, sodę rozpuszczoną w mleku i zagnieć. Ciasto powinno być kleiste. Przełóż do dużej misy, zakryj ściereczką, owiń folią i ustaw w chłodzie na min. 2-3 dni (ciasto może dojrzewać nawet 2 tyg.).
Porcjami rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Wytnij różne pierniczki, zrób otworki, ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Piecz w 180°C i ok. 10-15 min. Udekoruj lukrem, cukierkami itp.
Jeśli pierniczki będziesz przechowywać dłużej, nie ozdabiaj ich od razu po upieczeniu. Zrób to tuż przed świętami.Źródło: Świat kobiety