Do góry

Desery Przepis na:

Korzenne pierniczki z lukrem

Korzenne pierniczki z lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Korzenne pierniczki z lukrem"

Składniki

  • 1/2 l. miodu
  • 350 g cukru
  • 200 g smalcu
  • 1/3 szkl. mleka
  • kg mąki psz
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cynamonu
  • 2 łyżki kardamonu
  • łyżka imbiru
  • łyżka gałki muszkat
  • 1/2 łyżki goździków
  • lukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód wlej do rondla, dodaj smalec i cukier. Dołóż sproszkowane lub utłuczone przyprawy. Podgrzewaj, mieszając, aż się połączą. Ostudź.

  2. Połącz masę z wsypywaną partiami przesianą mąką z solą. Dodaj jajka, sodę rozpuszczoną w mleku i zagnieć. Ciasto powinno być kleiste. Przełóż do dużej misy, zakryj ściereczką, owiń folią i ustaw w chłodzie na min. 2-3 dni (ciasto może dojrzewać nawet 2 tyg.).

  3. Porcjami rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Wytnij różne pierniczki, zrób otworki, ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Piecz w 180°C i ok. 10-15 min. Udekoruj lukrem, cukierkami itp.

  4. Jeśli pierniczki będziesz przechowywać dłużej, nie ozdabiaj ich od razu po upieczeniu. Zrób to tuż przed świętami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń