Do góry

Desery Przepis na:

Korzennny keks marchewkowy

Korzennny keks marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Korzennny keks marchewkowy"

Składniki

  • 40 dag marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 15 dag brązowego cukru
  • 100 ml oleju
  • 20 dag mąki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru (proszek)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 12
  • 5 dag cukru pudru
  • tłuszcz i mąka do foremki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 90 minut

  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Z połowy każdego z owoców zetrzeć skórkę, z całej pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Orzechy posiekać. Odłożyć łyżkę posiekanych orzechów i 2 łyżki startej marchwi do dekoracji.

  3. Jajka utrzeć z solą z cukrem. Dolać olej i sok z pomarańczy, wsypać skórkę z cytrusów. Szybko wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać z posiekanymi orzechami i mielonymi migdałami. Dodać proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, imbir i cynamon.

  4. Sypkie porcjami dodawać do masy jajecznej. Dołożyć startą marchew. Ciasto wymieszać łyżką. Przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki (11x30 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut.

  5. Ciasto studzić 10 minut w foremce. Potem na kratce kuchennej. Twaróg utrzeć z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Przełożyć je połową kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować je odłożonymi orzechami i marchewką.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń