Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Korzenny chlebek bakaliowy"
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20931
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20931
Składniki
Figi i morele pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do nich rodzynki, orzechy laskowe, 3 łyżki miodu, rum, cynamon i goździki. wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże i sól. Wlej letnie mleko, dodaj miękkie masło, dołóż pozostały miód. Wszystko wymieszaj mikserem z końcówkami w kształcie haka.
Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie, wsyp do niego bakaliową mieszankę. Wszystko przełóż na stolnicę i wyrabiaj rękoma. Uformuj z ciasta podłużny bochenek, przełóż do do wyłożonej pergaminem dużej keksówki i odstaw na 30 min, aby ciasto ponownie podrosło.
Wiechrz ciasta równomiernie posyp migdałami, lekko dociś nij je dłonią. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 90 min.
Upieczony chlebek wyjmij z piekarnika, a po 20 min delikatnie przełóż z formy na kratkę kuchenną. Przed podaniem ciasto możesz posypać mieszanką cukru pudru oraz cynamonu.Źródło: Tina