Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny kompot

Korzenny kompot

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27977

Dodano: 19.04.2009

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Korzenny kompot"

Składniki

  • 4 jabłka
  • 4 dag miodu
  • 10 dag suszonych śliwek
  • po 1 bananie i pomarańczy
  • 2 dag imbiru
  • 1/4 laski wanilii
  • 20 dag cukru trzcinowego (lub zwykłego)
  • 4 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. Jabłka umyj. Jedno odłóż, resztę pokrój na ćwiartki, ułóż w żaroodpornej formie. Polej miodem i wstaw do piekarnika na 20 minut.

  2. Do garnka włóż śliwki, kawałki obranego banana, sparzoną i pokrojoną w plasterki pomarańczę, obrany kawałek imbiru oraz miąższ wydrążony z wanilii.

  3. Wsyp cukier i wlej 1,5 wody. Garnek ustaw na kuchence, zawartość zagotuj. Wrzuć goździki, cynamon i anyż. Dodaj pieczone kawałki jabłek w miodowym karmelu.

  4. Kompot gotuj pod przykryciem około 20 minut. Odstaw do następnego dnia. Odcedź owoce i przyprawy. Rozlej do szklaneczek. Dekoruj plasterkami jabłka.

  5. czas ok. 45 min; porcja – 120 kcal, cena 1,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń