Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Korzenny kompot"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. Jabłka umyj. Jedno odłóż, resztę pokrój na ćwiartki, ułóż w żaroodpornej formie. Polej miodem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Do garnka włóż śliwki, kawałki obranego banana, sparzoną i pokrojoną w plasterki pomarańczę, obrany kawałek imbiru oraz miąższ wydrążony z wanilii.
Wsyp cukier i wlej 1,5 wody. Garnek ustaw na kuchence, zawartość zagotuj. Wrzuć goździki, cynamon i anyż. Dodaj pieczone kawałki jabłek w miodowym karmelu.
Kompot gotuj pod przykryciem około 20 minut. Odstaw do następnego dnia. Odcedź owoce i przyprawy. Rozlej do szklaneczek. Dekoruj plasterkami jabłka.
czas ok. 45 min; porcja – 120 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety