Do góry

Zupy Przepis na:

Korzenny krem marchwiowy

Korzenny krem marchwiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 56

Dodano:

Odsłon: 680

... pyszna, mocno rozgrzewająca zupka :)

Składniki

  • 500 g marchwi
  • 3 czerwone cebule
  • ok. 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki curry
  • ok. 1 l gorącego bulionu
  • kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • mały jogurt naturalny
  • mieszanka ziaren (u mnie dynia i słonecznik)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew obrać i pokroić w grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Imbir również obrać i drobno zetrzeć. Nasiona kolendry drobno utrzeć w moździerzu lub zmielić.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Gdy to nastąpi, dodać przyprawy: kolendrę, curry i imbir. Przesmażyć to razem jeszcze chwilkę. Następnie wrzucić pokrojoną marchew i zalać bulionem.

  3. Gotować aż marchew zmięknie. Wtedy odstawić zupę, żeby trochę przestygła i dokładnie ją zblendować. Znowu podgrzać i wrzucić kawałeczki papryczki chili, jeśli jej używamy, doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

  4. Podawać krem z łyżką jogurtu naturalnego, posypany ziarenkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 13 kwietnia 2013 jeszcze nigdy w życiu nie jadłam zupy marchewkowej, może czas to zmienić :) zabieram Twoją zupkę a zostawiam kciuka :))) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń