Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny miodownik

Korzenny miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Korzenny miodownik"

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła 4 łyżki miodu
  • 1 op. korzennej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szkl. powideł śliwkowych
  • 30 dag śmietany kremówki
  • 1 opakowanie zagęstnika typu śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 15 dag mielonych orzechów lasko wych
  • 20 dag masy marcepanowej
  • cukrowe perełki do dekoracji
  • cukier puder do oprószenia stolnicy oraz posypania ciasta
  • tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło stop razem z miodem, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miseczki z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Wbij jajko. Wlej masło z miodem. Zagnieć gładkie ciasto.

  2. Foremkę w kształcie gwiazdy posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wylep ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 40 minut. Wystudź.

  3. Zawiń miodownik w lnianą ściereczkę i odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni, aby ciasto skruszało. Potem posmaruj je powidłami.

  4. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem.Wymieszaj z mielonymi orzechami. Wyłóż na ciasto.

  5. Marcepan rozwałkuj na stolnicy oprószonej cukrem pudrem. Z placka wytnij dużą gwiazdę oraz kilka małych do dekoracji. Warstwę śmietany przykryj marcepanową gwiazdką, ułóż pozostałe marcepanowe dekoracje oraz cukrowe perełki. Oprósz cukrem pudrem.

  6. ok. 80 minut. Kruszenie ciasta ok. 2 doby, 1 porcja ok. 470 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń