Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny piernik bez jajek

Korzenny piernik bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 853

Dodano:

Odsłon: 5110

Jednym słowem pycha!! <Idealnie nadaje się do mrożenia. Po odmrożeniu ciasto nie traci na smaku wręcz przeciwnie i staje się bardziej wilgne>.

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 słoika dzemu truskawkowego lub porzeczkowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • garstka rodzynek
  • kilka suszonych śliwek
  • cukier puder do osypania lub polewa czekoladowa
  • ja dodadkowo dodaję odrobinę cynamonu i kardamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sypkie produkty dokładnie wymieszać. Dżem utrzeć z olejem oraz letnim mlekiem. Ciągle ucierając, połączyć z masą mączną.

    Formę do pieczenia <keksówkę> wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec godzinę w temperaturze 160 st. Przed podaniem osypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń