Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny sernik z jabłkami

Korzenny sernik z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 99

Sernik z jałkami czy szarlotka z serem?Jak wolicie?

Składniki

  • NA KRUSZONKĘ:250gr.mąki,80gr.mielonych biszkoptów,70gr.cukru,
  • 150gr.masła.
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:1kg.kwaskowatych jabłek,50gr.cukru,3 goździki,
  • kawałek cynamonu,250gr.mielonego twarogu,3 łyżki miodu,
  • 2 żółtka,40 gr.mąki ziemniaczanej.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść.Tortownicę o średnicy 24cm.natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód i brzeg tortownicy wyłożyć 3/4 kruszonki, docisnąć.Wstawić do lodówki.

  2. Obrane jabłka pokroić na osiem części,dodać cukier ,przyprawy korzenne .zalać małą ilością wody i dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.Osączyć i ostudzić,zachować powstały sok.

  3. Twaróg utrzeć z miodem i żółtkami.Mąkę ziemniaczaną połączyć ze 125ml.zachowanego soku z jabłek,dodać do masy serowej.Jabłka wyłożyć na przygotowany spód,zalać masą serową,posypać resztą kruszonki.Piec 50 minut w 200 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń