Do góry

Dania główne Przepis na:

Korzenny śledź

Korzenny śledź

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Korzenny śledź"

Składniki

  • 6-8 mięsistych filetów śledzia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego
  • po 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 duży liść laurowy
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety moczymy w wodzie. Czas moczenia zależy od stopnia ich nasolenia. Wszystkie przyprawy drobno tłuczemy w moździerzu lub mielimy w młynku, a potem ucieramy z cukrem pudrem.

  2. Śledzie osuszamy, układamy w salaterce. Posypujemy przygotowaną mieszanką korzeni, przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.

  3. Obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki, szklimy na oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy. Na półmisku układamy warstwę cebuli, na niej pokrojone na porcje śledzie. Przykrywamy przygotowaną cebulą, dekorujemy natką.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji: 177 kcal, Białko: 14 g, Tłuszcz: 22,3 g, Węglowodany: 7 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń