Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny torcik

Korzenny torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 2289 Ocena: 14389

Dodano:

Odsłon: 397

Super ciasto na szczególna okazję.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Mleko kwaśne 2 szklanki
  • Olej rzepakowy ½ szklanki
  • Dżem dowolny smak 2 łyżki
  • Cukier 1 szklanka
  • Kakao 2 łyżki
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Przyprawa do piernika 1 opakowanie
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Składniki na masę:
  • Masło 2 kostki
  • Jaka 4 szt.
  • Cukier ½ szklanki
  • Wódka dobrego gatunku 1 łyżka
  • Kakao 1 łyżka
  • Kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • Dodatkowo:
  • Wydrążone wiśnie w syropie 1 słoiczek
  • Suszone owoce dowolne 1 szklanka
  • Galaretka wiśniowa 1 torebka
  • Galaretka pod smak owoców 1 torebka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Mąkę przesiać, wsypać cukier, wlać olej i mleko. Następnie dodawać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, placek przekroić ostrym nożem wzdłuż na dwie równe części.
    Wykonanie masy i składanie placka:
    Jajka ubić z cukrem, następnie przełożyć na garnek z gotującą się wodą i ponownie ubijać na parze do zgęstnienia. Zdjąć z pary jeszcze chwilę ubijać, po czym utrzeć z dwoma kostkami masła(masło musi być w temperaturze pokojowej), wlać wódkę i utrzeć na gładką masę. Kawę zaparzyć w odrobinie wody, przestudzić i utrzeć z ¾ części masy. Do ¼ części masy dodać kakao i wymieszać. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance gorącej wody, gdy ostygnie dodać wiśnie i odstawić w chłodne miejsce. Obydwa blaty korzenne, posmarować po równo masą kawową, na jednym blacie rozłożyć tężejącą galaretkę z wiśniami i przykryć drugim blatem masą do dołu. Boki torciku posmarować masą kakaową, boki ozdobić posypką. Na górze torciku zrobić szprycą obrączkę i posmarować resztą masy kakaowej. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, do przestudzone dodać przygotowane owoce i lekko tężejącą zalać ostrożnie górę placka. Wstawić do lodówki i najlepiej podawać na drugi dzień. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń