Do góry

Desery Przepis na:

Kostka czarny sad

Kostka czarny sad

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 257

Dodano: 13.05.2018

Odsłon: 505

KOSTKA CZARNY SAD choć znana też pod nazwą KOSTKA CZARNY LAS to połączenie czekoladowego brownie, kremu śmietankowo-waniliowego i frużeliny wiśniowej. Smakuje wybornie :-)

Składniki

  • CZEKOLADOWE BROWNIE:
  • 180 g masła extra
  • 300 g czekolady deserowej 55% (posiekanej)
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli morskiej
  • KREM ŚMIETANKOWO-WANILIOWY:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 40 ml wrzątku
  • FRUŻELINA WIŚNIOWA:
  • 350 g wiśni mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w 1 łyżce zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CZEKOLADOWE BROWNIE:
    * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. W rondelku o grubym dnie rozpuść masło.

    2. Zdejmij z ognia i od razu dodaj czekoladę.

    3. Odstaw na 2 minuty.

    4. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego kremu czekoladowego.

    5. W drugim naczyniu rózgą kuchenną lekko roztrzep jajka (nie ubijaj).

    6. Dodaj ekstrakt, cukier, sól i wymieszaj.

    7. Dodaj krem czekoladowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    8. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

    9. Masę czekoladową przelej do formy o wymiarach 33 x 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

    10. Piecz w temperaturze 160°C przez około 30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.

    11. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

  2. KREM ŚMIETANKOWO-WANILIOWY:

    1. Wszystkie składniki oprócz rozpuszczonej żelatyny umieść w misie miksera.

    2. Ubij do otrzymania gęstego kremu.

    3. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodaj 2 łyżki kremu i dokładnie wymieszaj.

    4. Tak zaprawioną żelatynę dodaj do kremu i natychmiast ubij do połączenia.

  3. FRUŻELINA WIŚNIOWA:

    1. Żelatynę w proszku zalej 3 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.

    2. W małym rondelku wymieszaj owoce z cukrem i sokiem z cytryny.

    3. Umieść na gazie i zagotuj.

    4. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie i ponownie zagotuj.

    5. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj napęczniałą żelatynę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

    6. Pozostaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

  4. WYKONANIE:

    1. Na brownie wyłóż krem śmietankowo-waniliowy. Wyrównaj.

    2. Na krem wyłóż gęstniejącą frużelinę.

    3. Schłodź w lodówce.

    * Ciasto przechowuj w lodówce, ale wyjmij z niej na 30 minut przed podaniem, gdyż brownie twardnieje w lodówce ze względu na dużą ilość masła i czekolady.

    *Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń