Do góry

Desery Przepis na:

Kostka czekoladowa z Grześkami

Kostka czekoladowa z Grześkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 565

Jeśli nie robiliście takiego połączenia to koniecznie zróbcie takie ciacho, jest pyszne i łatwe do przygotowania.

Składniki

  • BISZKOPT :
  • 4 jajka ( M )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 3/4 szk cukru
  • MASA CZEKOLADOWA :
  • 700 ml mleka 3,2 %
  • 2 budynie czekoladowe ( 2 x 40 g )
  • 250 g margaryny
  • 2 wafle w czekoladzie Grześki ( duże 2 x 48 g )
  • cukier do smaku
  • ŚMIETANA :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 wafel w czekoladzie Grzesiek ( 48 g )
  • cukier do smaku
  • DODATKOWO :
  • ok. 80 g czekolady deserowej
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek, ubić je z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
    Dodając żółtka nadal ubijać a potem zmniejszyć obroty i dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Delikatnie wymieszać ciasto i wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm.
    Biszkopt piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem wyjąć upieczony biszkopt na kratkę i wystudzić.
    Zimny przekroić na dwa blaty.

  2. MASA CZEKOLADOWA :
    W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka.
    W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ).
    Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
    Zakryć garnek i budyń wystudzić.
    Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ).
    Miękką margarynę umieścić w misce, utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń.
    Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.

  3. ŚMIETANA :
    Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno.
    Następnie dodać resztę wafli i wymieszać śmietanę.

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

  4. PRZEŁOŻENIE :
    Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
    Na blat wyłożyć masę czekoladową, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim plackiem.
    Ten także nasączyć.
    Na blat wyłożyć masę śmietanową i rozprowadzić ją ale niedbale aby śmietana miała wyraźnie widoczne nierówności.
    Na koniec ciasto polać fikuśnie stopioną i lekko przestudzoną czekoladą.
    Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń