Do góry

Desery Przepis na:

Kostka czekoladowo-malinowa

Kostka czekoladowo-malinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9047

Dodano:

Odsłon: 2407

Mega czekoladowa i mega malinowa kostka :-) pysznie smakuje, pięknie sie prezentuje :-)

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • masło 12 dag
  • czekolada gorzka 5,5 dag
  • kakao 5 dag
  • jajko 2 duże
  • cukier 18 dag
  • mąka pszenna 13 dag
  • proszek do pieczenia 3/4 płaskiej łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 płaskiej łyżeczki
  • cukier waniliowy 1
  • śmietana 18% 1/2 szkl.
  • Masa jogurtowa:
  • jogurt grecki 60 dag
  • galaretka malinowa 1,5 op.
  • cukier puder 2 pełne łyżki
  • Pianka malinowa:
  • maliny 70 dag
  • cukier 3 łyżki
  • galaretka malinowa 1,5 op.
  • śmietanka 30 lub 36% 600 ml
  • dodatkowo:
  • maliny 40 dag
  • polewa czekoladowa:
  • gorzka czekolada 4 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 40 ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę i proszek wymieszać i przesiać do miski.

    W garnku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostkę czekoladę, odstawić do jej roztopienia, wymieszać. Dodać kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

    Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem. Dodać przestudzoną masę czekoladową i dokładnie ubić. Dodawać kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

    Formę o wymiarach 23 x 35 cm posmarować tłuszczem. Ciasto przelać do formy, wyrównać.

    Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

    Masa jogurtowa: Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku. Ostudzić. Jogurt grecki przełożyć do miski. Dodać wystudzoną galaretkę i wszystko wymieszac dokładnie rózgą kuchenną. Wstawić na ok. 10 min. do lodówki do lekkiego stężenia. Masę jogurtową wylac na ciasto czekoladowe, wyrównac i wstawic do lodówki

    Pianka malinowa: Maliny i cukier umieścić w garnku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez gęste sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree z powrotem postawić na palnik i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia.

    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać lekko tężejące puree z malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać szpatułką. Połowę pianki malinowej wyłożyć na masę jogurtową

  2. wyrównać. Ułożyć ok. 30 dag malin, lekko docisnąć i wyłozyć resztę pianki malinowej, wyrównać. Na wierzchu ułozyć resztę delikatnie porwanych malin. Wstawic do lodówki.

    Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać w garnku, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę, po 2-3 minutach wymieszać do uzyskania aksamitnego sosu, delikatnie przestudzić. Wlać polewę do woreczka, obciąć róg i zrobić "esy floresy" na malinach

  3. Ciasto wstawic do lodówki i schłodzić najlepiej przez całą noc.

  4. Przechowywać w lodówce

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń