Do góry

Desery Przepis na:

Kostka kawowa

Kostka kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10075

Dodano:

Odsłon: 8727

przepyszne, wilgotne, aromatyczne, niezbyt słodkie ciasto

Składniki

  • Ciasto:
  • jajko 4 duże
  • cukier 3/4 szkl.
  • mleko 1 szkl.
  • olej 1/3 szkl.
  • mąka pszenna 2 i 1/3 szkl.
  • kakao 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna 4 czubate łyżeczki
  • soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
  • ocet 1 łyżka
  • Poncz:
  • ciepła woda 1/2 szkl.
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • cukier puder 2 pełne łyżki
  • likier kawowy 1/3 szkl.
  • Krem kawowy:
  • śmietanka 30 lub 36% 400ml
  • serek mascarpone 25 dag
  • cukier puder 5 łyżek
  • kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
  • likier kawowy 1/3 szkl.
  • żelatyna 1,5 łyżki + 3-4 łyżki gorącej (nie wrzącej wody)
  • Polerwa czekoladowa:
  • gorzka czekolada 15 dag
  • miód 1,5 łyżki
  • mleko 6 łyżek
  • dodatkowo herbatniki ok. 15 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty, dodać olej i sodę.
    Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę (przy ostatniej dodać ocet) i mleko (z rozpuszczoną w nim kawą). Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
    Piec w 180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.

    Poncz: Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć blat.

    Krem: Dobrze schłodzone śmietankę i mascarpone ubić na sztywny krem, dodać likier, rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody kawę, cukier i żelatynę (po rozpuszczeniu przed dodaniem do masy należy dodać do niej 1-2 łyżki mleka, aby ją rozrzedzić. Nie powstaną wtedy gródki i lepiej rozprowadzi się podczas miksowania).
    Krem wylać na ciasto, wyrównać. Ułożyć na nim herbatniki. Schłodzić w lodówce ok.1 godziny do stężenia.

    Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej Jeśli polewa po rozpuszczeniu jest bardzo gęsta należy dodać do niej 1-2 łyżki wody.
    Na schłodzone ciasto wylać czekoladę,równo rozprowadzić. Schłodzić ponownie przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń