Do góry

Desery Przepis na:

Kostka Rubika z galaretkami

Kostka Rubika z galaretkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 141

Dodano:

Odsłon: 618

Ciasto z galaretkami to wspomnienie mojego dzieciństwa. To biszkopt przełożony masą śmietanową i zatopionymi w niej kolorowymi galaretkami. Podobne jest do kostki Rubika:-) Jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, polecam!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • Masa śmietanowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 opakowania galaretek - różne kolory
  • 3 łyżki żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni C w funkcji góra-dół. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

  2. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody (każdą), wylać na talerze i zostawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody - wystudzić. Mleko zagotować z cukrem - wystudzić. Mleko połączyć z żelatyną (najpierw trochę mleka wlać do żelatyny). Do przestudzonej żelatyny wlać śmietanę, ubić. Połączyć z kostkami galaretki. Płaty ciasta przełożyć tężejącą masa. Wierzch posypać cukrem pudrem.



    Smacznego!



    Uwaga!

    1 szklanka = 250 ml

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 lutego Tak pysznie wspominać dzieciństwo to ja mogę ;):) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń