Do góry

Desery Przepis na:

Kostka serowa z borówkami

Kostka serowa z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Kostka serowa z borówkami"

Składniki

  • 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 25 dag śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 opakowanie galaretki jagodowej
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 20 dag borówek
  • 40 dag białej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 20 dag czekolady posiekaj. Włóż do miski, roztop w kąpieli wodnej. Pro stokątną lub kwadratową formę posmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową. Wlej roztopioną czekoladę, wierzch wyrównaj łyżką, by dno było całkowicie przykryte czekoladą. Wstaw do lodówki do stężenia.

  2. Borówki podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 min. Następnie rozdrobnij blenderem na mus i przetrzyj przez sito. Galaretkę z żelatyną rozpuść w 1 szklance wrzątku. Dodaj do musu, wymieszaj. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Wlej mus borówkowy, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj.  

  3. Masę serową wyłóż na warstwę czekoladową. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Pozostałą czekoladę również roztop w kąpieli wodnej. Rozsmaruj ją na wierzchu masy serowej. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  4. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 450 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń