Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kostki nugatowe z czekoladą"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 66
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 184
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 232
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 415
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 66
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 184
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 232
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 415
Składniki
Zacznij od przygotowania ciemnej masy. Zmiel na drobno biszkopty i wsyp je do misy. Dodaj cukier, kakao, rum i miękkie masło w kawałkach. Zagnieć twardszą masę.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozwałkuj placek na grubość około 1 cm. Zmiel biszkopty i wsyp je do misy. Dodaj miękkie masło i orzeszki. Lekko zmiksuj. Powstałą jasną masę rozsmaruj w formie, na ciemnej warstwie.
W gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Powinna powstać delikatna ciemna polewa. Rozsmaruj ją na stężałym cieście i poczekaj, aż częściowo zastygnie.
Następnie pokrój ciasto w kostki kwadraty. Na każdej kostce na środku wciśnij orzeszek laskowy. Gotowy nugat wstaw do lodówki i poczekaj, aż zupełnie stężeje.
Czas przygotowania: ok. 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 112 kcal.
Uwielbiasz czekoladę w każdej postaci? Zamiast orzeszkiem laskowym każdy kawałek ciasta nugatowego możesz ozdobić pralinkami z białej czekolady, z dodatkiem lukru.Źródło: Na żywo