Do góry

Przekąski Przepis na:

Koszyczki z pieczarkami

Koszyczki z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 124

Dodano:

Odsłon: 215

Alternatywa dla pasztecików . Bez zawijania . Idealne do barszczu czerwonego czy żurku. Farsz doprawiamy według swojego gustu- u mnie tym razem troszeczkę ostrzejsza wersja.

Składniki

  • Ciasto: 500g mąki
  • 62,5 g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 27 g drożdży
  • ew. kilka łyżek śmietany 18%
  • Farsz: 10 jajek L ugotowanych na twardo
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz,pieprz cayenne
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne – gdy jednak będzie za suche dodaj śmietany. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

    2. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach

    3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju dodaj cebulę i pieczarki. Smaż na średnim ogniu aż odparuje płyn spod pieczarek.

    4. Jajka obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach bezpośrednio do pieczarek . Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

    5. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt i przełóż go na blachę do babeczek uprzednio posmarowanej olejem. Ciasto dociśnij dp foremek i odetnij nadmiar ciasta.

    6. Do każdego dołka nałóż farsz z pieczarek.

    7. Piecz 30 min w 190 stopniach (góra-dół)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń