Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki jagnięce w sosie winno - ziołowym

Kotleciki jagnięce w sosie winno - ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4252

Dodano:

Odsłon: 1174

W piątek na targu była moja zaprzyjaźniona gaździna "spod samiuśkich Tater". Poza mlekiem i serkiem, spod lady dostałem kawał jagnięciny. Wyszły kotleciki na dwa obiady, ok. kilograma mięsa na gulasz i ok. pół kg mielonego - np. do kotlecików na grill. W sumie, za 40 zł prawie 4 obiady. Jest dobrze!Podobnie przyrządzone kotleciki jadłem w Chorwacji, na Rabie (zobacz posta na moim blogu)

Składniki

  • 1 - 2 kotleciki jagnięce na osobę (jeżeli masz możliwość - poproś o wykrojenie, bo bez specjalistycznego sprzętu (tasak albo si
  • dwie - trzy gałązki świeżego rozmarynu
  • skórka z cytryny (otarta)
  • 2 - 3 ząbki czosnku - posiekane i roztarte z solą.
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina.
  • łyżka oliwy.
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z gałązki rozmarynu zerwij igiełki, posiekaj. Dodaj skórkę otartą z cytryny, roztarty z solą czosnek. Utrzyj wszystko razem z dodatkiem oliwy.
    Posmaruj kotleciki z obydwu stron, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc, a nie mniej niż na godzinę.

    Zamarynowane kotlety usmaż na niewielkiej ilości oliwy - ok. 1 minuty z każdej strony plus drugi raz po ok. pół minuty z każdej strony.
    Odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową.
    Tu musisz trafić w punkt, bo za krótko smażone kotleciki są krwiste i "gumowate, za długo - twarde. Jeżeli zdarzy Ci się przesmażyć kotleciki, tak, że są twarde - możesz uratować je tylko w jeden sposób - rozłożyć na blasze do pieczenia, podlać delikatnie winem, przykryć folią aluminiową i dusić w piekarniku (180 - 190 stopni) ok. 40 minut.

  2. Resztki marynaty z patelni zalej połową szklanki wina - odparuj, aż sos zgęstnieje.
    Podlej kotlety i podawaj z sałatą z winegretem i bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

joanna78 16 września 2013 Nigdy nie jadłam jagnięciny, musi być pyszna przyrządzona według Pana przepisu. W moim mieście nie można dostać takiego mięska. Ogromny plus.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń