Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki jajeczne na Wielkanoc

Kotleciki jajeczne na Wielkanoc

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 1448

Dodano: 18.04.2017

Odsłon: 11933

Kotleciki jajeczne nie muszą być koniecznie wielkanocne, sprawdzą się w każdej porze roku, gdy dopadnie Was kuchenny kryzys twórczy i totalny brak pomysłów. A że jajka jednoznacznie kojarzą się z wielkanocnymi świętami, stąd i moja propozycja. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji - ze względu na przybycie gości.

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerstwa bułka
  • około 1 szklanki mleka
  • pieprz, sól
  • drobno posiekana cebulka, szczypiorek (może być dziki – ja użyłam dzikiego szczypiorku, pachnącego czosnkowo, czyli czosnku winn
  • 1 surowe jajko
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • tłuszcz do smażenia – najlepiej masło klarowane
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 4 Jajka ugotuj na twardo. U mnie - podwójna porcja.

  2. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i zmiel w maszynce do mięsa albo zetrzyj na drobnych oczkach tarki – jak ja. Bo kto by tam brudził maszynkę dla tych kilku jajek!

  3. Czerstwą, a nawet suchą bułkę namocz w mleku. Gdy nasiąknie – odciśnij nadmiar mleka, rozetrzyj i dodaj do jajek.

  4. Dodaj też drobno posiekaną niedużą cebulkę oraz szczypiorek – dziki lub hodowlany, pokrojony drobno.
    Na zdjęciu - dziki szczypiorek, czyli czosnek winnicowy na swoim naturalnym stanowisku, w lesie nad jeziorem.

  5. Teraz do masy dodaj surowe jajko, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie i spróbuj, czy masa jest dobrze doprawiona. W razie potrzeby sypnij trochę bułki tartej – gdyby masa była zbyt rzadka.

  6. Z gotowej masy uformuj sześć kotlecików, obtocz je w tartej bułce i smaż z obu stron na rumiano na patelni (na niewielkim ogniu), najlepiej na maśle klarowanym.

  7. Podawaj z jakąś zieloną, wiosenną sałatką i kiszonką – dzięki temu stworzysz nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie. A przy tym jakie proste i niedrogie! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń