Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki mielone zapiekane w piekarniku

Kotleciki mielone zapiekane w piekarniku

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 858 Ocena: 20349

Dodano: 14.04.2014

Odsłon: 51795

Propozycja na przygotowanie kotlecików mielonych bez nadmiaru tłuszczu, który wsiąka w panierkę podczas smażenia na patelni. Kotleciki są smaczne, soczyste i dużo zdrowsze od tych smażonych.

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • cebula biała
  • ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
  • japoński sos sojowy (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i mielimy w maszynce do mięsa.

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego.

    Mięso przekładamy do miseczki i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, około 2 łyżek bułki tartej, łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki mleka*, tymianek, szczyptę ostrej papryki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki, które delikatnie obtaczamy w bułce tartej.

    * dodanie mleka sprawi, że kotlety będą delikatniejsze.

  2. Kotleciki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 40 - 45 minut do lekkiego zarumienienia.

    Kotleciki podajemy z pure ziemniaczanym i ulubioną sałatką.
    Ja podałam je z ostrą sałatką Diabolo :)

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń