Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki na zielonej jarzynce

Kotleciki na zielonej jarzynce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kotleciki na zielonej jarzynce"

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 8 małych kotlecików (np. z polędwiczki wieprzowej albo z cielęciny)
  • 20 dag bobu
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 2 dymki (ze szczypiorkiem)
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 150 ml bulionu
  • 1 łyżeczka jasnego sosu pieczeniowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W osobnych garnkach ugotuj w posolonej wodzie bób i groszek cukrowy (ok. 10 min).

  2. Kapustę oczyść, wytnij głąb, poszatkuj. Dymki oczyść, cebulki i szczypiorek posiekaj osobno. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kapustę i smaż 5 min. Podlej warzywka gorącym bulionem, przypraw solą i pieprzem. Przykryj i duś 20 min.

  3. Ugotowane warzywa strączkowe odcedź, przelej na durszlaku zimną wodą. Bób obierz z łupinek. Tymianek opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek (ew. jedną gałązkę zostaw z listkami i pokrój ją na mniejsze kawałki – przyda się do dekoracji).

  4. Kotleciki opłucz, osusz. Rozbij je lekko, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim kotleciki na rumiano. Zdejmij, trzymaj w cieple. Na tłuszcz ze smażenia wlej 1/4 szkl. wody, wsyp sos i mieszaj, aż zgęstnieje. Kapustę wymieszaj z tymiankiem i strączkami. Podgrzej. Wyłóż na talerze, na tym połóż kotleciki. Posyp szczypiorkiem, polej sosem, ew. udekoruj tymiankiem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń