Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki na zielonej jarzynce"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 57
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 31
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 101
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 57
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 31
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 101
Składniki
W osobnych garnkach ugotuj w posolonej wodzie bób i groszek cukrowy (ok. 10 min).
Kapustę oczyść, wytnij głąb, poszatkuj. Dymki oczyść, cebulki i szczypiorek posiekaj osobno. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kapustę i smaż 5 min. Podlej warzywka gorącym bulionem, przypraw solą i pieprzem. Przykryj i duś 20 min.
Ugotowane warzywa strączkowe odcedź, przelej na durszlaku zimną wodą. Bób obierz z łupinek. Tymianek opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek (ew. jedną gałązkę zostaw z listkami i pokrój ją na mniejsze kawałki – przyda się do dekoracji).
Kotleciki opłucz, osusz. Rozbij je lekko, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim kotleciki na rumiano. Zdejmij, trzymaj w cieple. Na tłuszcz ze smażenia wlej 1/4 szkl. wody, wsyp sos i mieszaj, aż zgęstnieje. Kapustę wymieszaj z tymiankiem i strączkami. Podgrzej. Wyłóż na talerze, na tym połóż kotleciki. Posyp szczypiorkiem, polej sosem, ew. udekoruj tymiankiem.Źródło: Tina