Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, smaczne danie:)
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 34
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 34
Składniki
Kotlety rybne; 400g filetu z ryby <dorsz> 2 cebule 3 kromki czerstwego chleba 4 łyżki bułki tartej ½ szklanki mleka 1 całe jajko 2 białka Kilka gałązek natki pietruszki Przyprawy; Wegeta, pieprz, cynamon, majeranek, oregano, kumin, ostra papryka, czosnek granulowany , ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczka sosu worcestershire <ilość przypraw według uznania> Bułka tarta do obtaczania Olej do smażenia Rybę odmrażamy <jeśli używamy mrożonej ;P>, chleb drobimy i zalewamy mlekiem, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z liściem laurowym. Rybę, chleb, pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Jajka miksujemy z szczyptą soli i dodajemy do masy rybnej. Następnie dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Masa nie może być rzadka ani gęsta. Formujemy kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.
Kulki ziemniaczane: Około kg batatów 1 cebula Kilka gałązek natki pietruszki 3 żółtka 100ml mąki ziemniaczanej Około 200 ml mąki pszennej <więcej jeśli ciasto jest bardzo kleiste> Szczypta soli Szczypta pieprzu Ziemniaki gotujemy, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Ziemniaki oraz pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy żółtka, cebulkę, mąkę, szczyptę soli oraz pieprz. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma się lekko kleić do ręki. Posypujemy ręce mąką i formujemy kulki. Gotowe kulki wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy do czasu aż kulki wypłyną na wierzch. Na patelnie dodajemy skwarki <przepis podawałam już wcześniej> rozpuszczamy je i dodajemy kulki <prosto z garnka> podsmażamy kilka minut. Kotleciki wraz z kulkami podajemy z korniszonami