Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, sycące i pełne smaku - idealne na obiad lub jako nowa odsłona risotto z poprzedniego dnia.
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 856
Polecam.
Odsłon: 605
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 856
Polecam.
Odsłon: 605
Składniki
Możecie użyć risotto z dnia poprzedniego lub wykonać je specjalnie do tego dania (a warto!) Na początku przygotuj risotto. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż kilka minut na maśle następnie dodaj posiekany czosnek. Wsyp ryż na patelnię i wymieszaj drewnianą łyżką, aby cały pokryty został tłuszczem. Dodaj pół szklanki białego wina i poczekaj aż się wchłonie. Następnie porcjami dodawaj bulion (najlepiej podzielić go na 4 razy), za każdym razem czekając aż ryż go wchłonie. Gdy ryż wchłonie cały bulion Twoje risotto jest gotowe - odstaw je do ostygnięcia.
Chłodne już risotto przełóż do miski. Dodaj dwa jajka, sery, kukurydzę, odcedzonego tuńczyka z puszki, orzeszki piniowe, przyprawy i olej sezamowy. Wymieszaj wszystko łyżką lub ręką i zacznij formować kotleciki. Jeśli masa nie będzie chciała się skleić dodaj trochę panko lub bułki tartej. Kotleciki obtocz w jajku i bułce tartej lub panko. Smaż z dwóch stron na oleju, aż się zarumienią.