Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem

Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1082

Dodano: 14.02.2018

Odsłon: 459

Idealnie kruche mięso duszone lub pieczone z ziarenkami zielonego pieprzu. Potrawę można przygotować w piekarniku. Obsmażone kotleciki schabowe wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto, madera. Aby sos był bardziej gładki i aksamitny, można go zblendować - pamiętać należy jednak, aby wcześniej nie dodawać ziarenek pieprzu - nic z nich nie zostanie :) , a nie oto przecież chodzi, powinny być w całości :) Ziarenka, razem z kotlecikami dodajemy po zblendowaniu sosu i dalej postępujemy jak w przepisie. Jak zrobić domowe kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem - sprawdzony przepis krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go oczywiście :) Ślicznie pozdrawiam! Kasia

Składniki

  • ok. 600 schabu pokrojonego w plastry 1cm, lekko rozbite
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1-2 cebulki szalotki , bez szczypiorku, drobno posiekane
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (słodkiej lub pikantnej, jak wolicie)
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu (może być marynowany)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (może być natka pietruszki, kolendra, tymianek)
  • 1 szklanka esencjonalnego wywaru mięsnego (może być z koncentratu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni rumienimy mąkę - przekładamy do miseczki.

  2. Pokrojone, lekko rozbite kotleciki oprószamy odrobiną soli oraz pieprzu - smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste (partiami). Odkładamy na chwilę do innego naczynia, trzymamy w cieple.

  3. Na tej samej patelni podduszamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek, dodajemy paprykę, musztardę, cukier, zielony pieprz, gałkę muszkatołową, ulubione zioła, wsypujemy mąkę i energicznie mieszając wlewamy gorący wywar mięsny (zeskrobujemy z dna patelni przywarłe podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając.

    W tam momencie można zblendować sos, aby był gładki i aksamitny. Pamiętajcie jednak o tym, aby ziarenka zielonego pieprzu dodać do sosu po zblendowaniu, nie wcześniej, bo oczywiście nic z nich nie zostanie :)

  4. Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 45 minut.
    Od czasu do czasu mieszamy. Można doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na koniec w sosie rozprowadzamy 1-2 łyżki gęstej, spienionej śmietany i gotowe.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lutego Ałć, ałć, to boli xD
Takie pyszności, o takiej porze ;)
Biorę na przyszłości trzeba koniecznie zrobić :)

Kurcze, całe życie się człowiek uczy i dalej nie wiele umie xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń