Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki szpinakowe

Kotleciki szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 47

Dodano:

Odsłon: 7931

Smakowite danie wegetariańskie, można jeść solo jak placki ziemniaczane albo z ziemniakami i surówką.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni roztopić maslo, wrzucić zamrożony szpinak i smażyć pod przykryciem aż do całkowitego rozmrożenia. Doprawić odrobiną soli (Vegetą) i pieprzem, wycisnąć czosnek. Smażyć bez przykrycia 15-20 minut aż do odparowania wody. Masa szpinakowa powinna mieć kosystencję umożliwajacą łatwe formowanie. Szpinak ostudzić.

  2. Na grubej tarce zetrzeć pieczarki i ser.

  3. Masę szpinakową, pieczarki i ser zmieszać, dodając jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka należy dodać mąki.

  4. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju aż do uzyskania chrupiącej skórki. Można podać solo z sosem majonezowo czosnkowym lub ziemniakami i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 06 listopada 2016 Przepis zaliczę do ciekawszych z jednym zastrzeżeniem: brak podanej ilości szpinaku... Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie szpinak mrożony sprzedaje się w różnych opakowaniach: od 250g do 1kg...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń