Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki w beszamelu

Kotleciki w beszamelu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki w beszamelu"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag karkówki
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 8 dag twardego żółtego sera
  • 125 ml mleka
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj 20 min w posolonej wodzie. Szpinak dokładnie opłucz na sitku, od listków poodrywaj ogonki. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Cebule obierz, posiekaj.

  2. Na patelni rozgrzej 1/2 masła. Zasyp mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Mieszając, wlej mleko oraz bulion. Gotuj, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia. Przypraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj z 2/3 startego sera. Ugotowane ziemniaki odcedź, przestudź i pokrój w talarki.

  3. W garnku rozgrzej resztę masła. Zeszklij na nim cebulę, dodaj szpinak. Mieszając, smaż, aż listki zmiękną. Przypraw solą, pieprzem i muszkatem.

  4. Karkówkę umyj, osusz, pokrój na kotleciki. Lekko je rozbij, przypraw solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano o obu stron. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu. Ułóż na nim ziemniaki z mięsem i szpinakiem. Polej sosem, posyp resztą sera i płatkami migdałowymi. Piecz ok. 20 min w 200 st.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń