Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki w beszamelu"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 393
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 431
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 393
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 431
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i gotuj 20 min w posolonej wodzie. Szpinak dokładnie opłucz na sitku, od listków poodrywaj ogonki. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Cebule obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1/2 masła. Zasyp mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Mieszając, wlej mleko oraz bulion. Gotuj, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia. Przypraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj z 2/3 startego sera. Ugotowane ziemniaki odcedź, przestudź i pokrój w talarki.
W garnku rozgrzej resztę masła. Zeszklij na nim cebulę, dodaj szpinak. Mieszając, smaż, aż listki zmiękną. Przypraw solą, pieprzem i muszkatem.
Karkówkę umyj, osusz, pokrój na kotleciki. Lekko je rozbij, przypraw solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano o obu stron. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu. Ułóż na nim ziemniaki z mięsem i szpinakiem. Polej sosem, posyp resztą sera i płatkami migdałowymi. Piecz ok. 20 min w 200 st.Źródło: Tina