Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki z brokułami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 134
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 394
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 432
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 134
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 394
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 432
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy wystygną, obierz z nich skórkę i przeciśnij przez praskę. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Włóż do garnka z wrzącą, posoloną wodą, gotuj ok. 5 min. Następnie przełóż do miski z lodowatą wodą, osącz. Rozgnieć widelcem. Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
Do miski włóż ziemniaki, rozdrobnione brokuły, starty ser, wystudzoną cebulę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy niewielkie kulki i delikatnie je spłaszcz, nadając im kształt kotlecików. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, włóż kotleciki, obsmaż z obu stron na rumiano.
Rada: Do kotlecików możesz podać sos serowo-pietruszkowy. Do rondelka wlej 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. i wrzuć 5 rozrobionych plasterków żółtego sera. Podgrzewaj tak długo, aż ser się roztopi. Następnie wsyp garść posiekanej natki pietruszki i jeszcze chwilę podgrzewaj. Na koniec dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
50 minut. Sztuka: 110 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie