Do góry

Desery Przepis na:

Kotleciki z brokułami

Kotleciki z brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki z brokułami"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (o dużej zawartości skrobi
  • np. Bryza)
  • 50 dag brokułów
  • 5 dag startego sera parmezan
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy wystygną, obierz z nich skórkę i przeciśnij przez praskę. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Włóż do garnka z wrzącą, posoloną wodą, gotuj ok. 5 min. Następnie przełóż  do miski z lodowatą wodą, osącz. Rozgnieć widelcem. Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na rozgrzanym maśle.

  2. Do miski włóż ziemniaki, rozdrobnione brokuły, starty ser, wystudzoną cebulę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy niewielkie kulki i delikatnie je spłaszcz, nadając im kształt kotlecików. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, włóż kotleciki, obsmaż z obu stron na rumiano.

  3. Rada: Do kotlecików możesz podać sos serowo-pietruszkowy. Do rondelka wlej 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. i wrzuć 5 rozrobionych plasterków żółtego sera. Podgrzewaj tak długo, aż ser się roztopi. Następnie wsyp garść posiekanej natki pietruszki i jeszcze chwilę podgrzewaj. Na koniec dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.

  4. 50 minut. Sztuka: 110 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń