Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki z kaszy gryczanej"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 639
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1840
Polecam.
Odsłon: 5689
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 639
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1840
Polecam.
Odsłon: 5689
Składniki
Do garnka wlej 5 szklanek wody. Gdy zacznie wrzeć, posól i dodaj opłukaną kaszę. Gotuj na sypko około 12 min. Wystudź. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Wystudź.
Połowę kaszy wraz z twarogiem zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj pozostałą kaszę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, 2 łyżki bułki tartej oraz natkę. Dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy uformuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawaj gorące, z ulubioną surówką. Świetnym dodatkiem do tych kotlecików będzie sos z pieczarek.
Rada: Do kotletów z kaszy można przygotować sos koperkowy. 150 ml gęstego jogurtu naturalnego wymieszaj z 1 czubatą łyżeczką majonezu i 2 łyżkami siekanego koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
40 minut. Porcja: 420 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie