Do góry

Desery Przepis na:

Kotleciki z kaszy mazurskiej, cukinii i zielonego groszku

Kotleciki z kaszy mazurskiej, cukinii i zielonego groszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kotleciki z kaszy mazurskiej, cukinii i zielonego groszku"

Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy mazurskiej
  • cukinia średniej wielkości
  • 2 jajka
  • 2 młode cebulki
  • szklanka zielonego groszku z puszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • jogurt typu greckiego
  • pomidorki koktajlowe i kiełki do podania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 4 porcje • : 35 min • smażenie: 10 min • 220 kcal/porcja • 3 zł/porcja

  2. Ugotuj kaszę mazurską w dwóch szklankach wody. Powinna być trochę kleista (z ugotowanej na sypko trudno będzie uformować kotlety tak, aby się nie rozpadały).

  3. Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Trochę ją posól, odstaw na kilka minut i wyciśnij z niej wodę.

  4. Kaszę rozgnieć widelcem. Dodaj do niej roztrzepane jajka i cukinię. Posiekaj drobno cebulki i natkę. Wrzuć je do masy. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj zielony groszek i sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Uformuj w dłoniach kotleciki, opanieruj je bułką tartą. Rozgrzej olej na patelni. Smaż kotleciki na średnim ogniu, po 3-5 minut z każdej strony.

  6. Podawaj z kleksem jogurtu, plasterkiem pomidora, posypane kiełkami.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń