Do góry

Dania główne Przepis na:

kotleciki z miesa mielonego w sosie pomidorowo-ziolowym

kotleciki z miesa mielonego w sosie pomidorowo-ziolowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4241

Dodano:

Odsłon: 5921

pyszne, aromatyczne, szybko rozgrzewa w chlodne dni

Składniki

  • mieso mielone wieprzowe, 300g
  • jajko, 1
  • bulka tarta, ok 4-5 lyzek
  • cebula, mala glowka
  • przecier pomidorowy w kartoniku, 1 szklanka
  • kosta rosolowa, 1 sztuka
  • maka, 4 lyzki
  • sol, pieprz, bazylia swieza, oregano, natka pietruszki, wg uznania
  • olej, ok 5 lyzek
  • kapusta swieza, siekana, 0,5 szklanki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z miesa, posiekanej cebuli, jajka, bulki tartej, kapusty, soli i pieprzu przygotowac dosc scisla mase, formowac male pulpeciki, obsmazac je na zloto na rozgrzanym oleju.

  2. usmazone kotleciki rozkladac na papierowych serwetkach, aby odsaczyc ja z tluszczu.

  3. w dosc duzym, plaskim garnku rozpuscic kostke rosolowa w pol litra wrzatku. chwile pogotowac, dodac przecier pomidorowy, gotowac ok 10 min. zagescic maka dodac przyprawy (paietajac ze do miesa dodalismy juz sol i pieprz), do sosu wlozyc kotleciki, gotowac razem ok 10 minut.

  4. najlepiej sosik smakuje z makaronem, choc my w domu czesto jemy go po prostu z chlebkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń