Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki z soczewicy"
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 34
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 7
Polecam.
Odsłon: 141
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 92
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 34
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 7
Polecam.
Odsłon: 141
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 92
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, a resztę pokrój w drobną kostkę.
Na rozgrzanym maśle w dużej, głębokiej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i chwilę podsmaż, wsyp soczewicę (nie trzeba jej wcześniej namaczać) i przemieszaj.
Wlej 2 niepełne szklanki wody, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj ciągle mieszając, aż soczewica wchłonie całą wodę.
Zdejmij patelnię z ognia i lekko przestudź masę. Następnie wbij jajko.
Całość dobrze wymieszaj. Jeśli masa będzie jeszcze zbyt ciepła, odczekaj. Następnie formuj z masy kotleciki.
Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawaj np. z brokułami i majonezowym sosem curry.
Czas: ok. 45 minut | Poziom: średni |4 porcje, 150 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień