Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z zielonej soczewicy z nasionami Cannabis Sativa

Kotleciki z zielonej soczewicy z nasionami Cannabis Sativa

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 328

Dodano:

Odsłon: 452

soczewica to idealny zestaw białka, węglowodanów i błonnika w jednym. Samo zdrowie na talerzu. Do tego superfood w postaci nasion konopii Cannabis Sativa i mamy idealnie zbilansowane zarówno śniadanie, dodatek lub przekąskę

Składniki

  • 300g zielonej soczewicy
  • 2 duże marchewki
  • spory kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • łyżka klarowanego masła
  • garść posiekanych listków kolendry
  • garść orzechów włoskich
  • 2 solidne łyżki nasion konopii Cannabis Sativa
  • kumin mielony/sól/pieprz/ wg własnych preferencji (ja jestem amatorką mocnych smaków, więc kuminu i pieprzu nie szczędzę)
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml naturalnego jogurtu z mleka pasteryzowanego
  • szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Następnie odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy, dopóki częściowo nie rozpadnie się na puree, a reszta ziaren nie będzie miękka.

  2. Cebulę siekamy i szklimy na maśle klarowanym. Marchew i selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy do cebuli i podsmażamy 3-5 minut. Dodajemy do ugotowanej soczewicy, studzimy i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy posiekaną kolendrę, drobno posiekane orzechy włoskie, nasiona konopii.
    Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem wg uznania i bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy dokładnie tak, aby jajko połączyło się z resztą składników.

  3. W rękach formujemy niewielkie kulki, a następnie „rozpłaszczamy” na kotleciki i formujemy coś na kształt burgerów. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół bez termo obiegu na rumiano (ok. 30 minut)

  4. Sos: do blendera wkładamy koperek, czosnek, jogurt i szczyptę soli i miksujemy.
    Kotleciki maczamy lub polewamy sosem
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń