Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki ziemniaczano - jajeczne

Przepis dnia 2015-11-01
Kotleciki ziemniaczano - jajeczne

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 858 Ocena: 20323

Dodano: 29.10.2015

Odsłon: 31429

Propozycja na delikatne i pożywne kotleciki z gotowanych ziemniaków i jajek z dodatkiem świeżego koperku. Danie można serwować w rozmaitymi dodatkami - sosami, świeżymi surówkami lub też warzywami na ciepło :)

Składniki

  • KOTLECIKI:
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 6 jajek (ugotowanych na twardo)
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • bułka tarta (do panierki)
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym.

  2. Ostudzone ziemniaki, jajka i cebulkę mielimy w maszynce do mięsa, a następnie dodajemy do nich posiekany koperek, 1 surowe jajko i 3 łyżki bułki tartej. Całość doprawiamy solą, przyprawą do ziemniaków, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. ** Masy nie wyrabiajmy zbyt długo, aby nie zrobiła się rzadka.

  3. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.

  4. Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń