Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet devolay z piersi kurczaka

Kotlet devolay z piersi kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 2143

Dodano:

Odsłon: 31690

Proste danie na obiad.

Składniki

  • Pierś z kurczaka podwójna duża 1 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Czosnek 1duży ząbek
  • Sól i pieprz
  • Ser Gouda 4 plastry
  • Jajko 1 szt.
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie czyścimy , przecinamy na pół. Dzielimy każdą pierś tak aby powstały cztery płaty. Po kolei wkładamy każdy płat do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem.

  2. W międzyczasie do masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę soli, ucieramy na jednolitą masę.

  3. Następnie bierzemy przygotowane płaty i smarujemy masłem czosnkowym oraz kładziemy plasterek sera, zwijamy w rulon i panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.

  4. Na patelnię wlewamy olej i mocno rozgrzewamy, gdy temperatura będzie wystarczająco wysoka układamy nasze kotlety i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danutast1 29 stycznia 2017 Mój jest może nieklasyczny, ale też pyszny pozdrawiam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mechanik79 29 stycznia 2017 Klasyczny de volaille jest nadziewany serem masłem i pietruszką, ponadto panieruje się go : bułka tarta => jajko => bułka tarta

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 08 grudnia 2016 Fajny dewolajek, nie mylić z klasycznym de volaille, który jest tylko z masłem i dobrze go usmażyć to na prawdę sztuka (tak, żeby masło ze środka nie wyciekło w trakcie smażenia, a mięsko w środku nie było surowe):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń