Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet mielony, makaron kokardki i sos pieczarkowy.

Kotlet mielony, makaron kokardki i sos pieczarkowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1000 Ocena: 9739

Dodano:

Odsłon: 572

Mielone kotlety w sosie pieczarkowym podane z makaronem kokardki.

Składniki

  • mięso wieprzowe mielone 80 dag
  • sos pieczarkowy 1 słoik 0,5 l
  • makaron kokardki 50 dag
  • papryczki marynowane Piri Piri
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz ziołowy
  • Majeranek
  • czosnek granulowany
  • jajka kurze 2 szt.
  • bułka tarta 3/4 szklanki
  • smalec do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego dodaję wszystkie suche przyprawy: sól, pieprze, majeranek, czosnek, bułka tarta i jajka. Całość wyrabiamy około 10-15 minut aż składniki dobrze się połączą z mięsem. Tak wyrobiony farsz na kotlety umieszczony w miseczce zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie formujemy z mięsa kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.

  2. W między czasie w oddzielnych garnczkach gotujemy makaron i sos pieczarkowy.

  3. Ugotowany makaron odcedzamy na durszlaku i nakładamy na talerz, polewamy sosem, układamy na nim kotleta mielonego przekrojonego wzdłuż na pół a pozostałą połowę kroimy na mniejsze kawałki, które układamy wokół ułożonego kotleta. Dekorujemy papryczkami Piri Piri i natką świeżego selera.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 sierpnia 2017 Mariolu! Nie powinnaś dodawać takich rzeczy, jak jestem głodny...a głodny jestem, jak widzę takie dania <3 Boskie, kocham takie połączenia <3 Mniam! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń