Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysl na szybki obiad lub kolacje ;-) Jesli mamy w spizarni pare puszek z fasolka ,bo w przeciwnym razie musimy sporo czasu poswiecic na ugotowanie tej suszonej-ale i tak tez mozna wykonac ten przepis....
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 69
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 116
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 69
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 116
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Na jednej rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy(2-3 łyżki),wsypujemy spora szczyptę grubej soli i na tym smażymy nasze kotlety z obu stron na zloty kolor(bez żadnych panierek i rozbijania-czyste mięsko).Stopień wysmażenia według uznania.
Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oliwy na której zarumieniamy ząbek czosnku ,dodajemy starta skórkę z całej cytryny,pokrojone drobno igiełki z gałązki rozmarynu(rozkruszona łyżeczkę suszonego) i chwileczkę podsmażamy by wydobyć aromat. Następnie dodajemy odcedzona fasole ,którą rozgniatamy widelcem aż do uzyskania konsystencji przypominającej pure ( gdyby było zbyt geste można dodać odrobinę wody). Solimy do smaku.
Gdy kotlety są wysmażone tak jak lubimy , wykładamy je na talerz na którym będą podawane. Na tłuszczyk pozostały po smażeniu kotletów wciskamy sok z połówki cytryny (lub całej jeśli lubimy bardziej kwaskowaty smak) i odrobinę białego wina (opcjonalnie) i odparowujemy chwile na dużym ogniu. Tak zredukowanym sosikiem polewamy nasze kotlety...i gotowe...